Велико Търново

Велико Търново е областен град в Северна България. Градът е разположен по поречието на р. Янтра. Велико Търново е един от най - старите градове в страната, за което свидетелстват археологическите разкопки.
Най - значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноимения връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. Разкопките показват, че Царевец, макар и опасан от крепостна стена, не е бил затворена крепост, а истински средновековен град, в центъра на който се е издигал дворец
ът, църквата "Св. Петка", множество жилищни и стопански сгради, водохранилища и бойни кули. На най - високата част на Царевец била резиденцията на патриарха, а в непосредствена близост и патриаршеската църква "Възнесение Христово". На Царевец се провежда спектакъла "Звук и светлина", който пресъздава българската история чрез аудио -  светлинно шоу.
До Царевец се намира друг исторически хълм - Трапезица. Археологическите разкопки на хълма продължават и до днес.
Велико Търново е известен и с множество православни храмове. Една от най - емблематичните средновековни църкви е храм "Св. Четиридесет мъченици". В църквата са погребани българските царе Калоян и Иван Асен II, както и много други членове на царските семейства и българската аристокрация.
В околностите на града се намират и едни от най - известните български манастири – Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др.
Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина.

Горещи оферти

eXTReMe Tracker